Стиймпънк стилът при бижутата

8 януари 2022
Стиймпънк стилът при бижутата

Терминът "Steampunk" произхожда от 80-те години на 19 век и обикновено се свързва с Викторианската епоха. Този период е наситен с множество открития като например парното задвижване, откъдето произлиза думата "Steampunk" (в буквален превод - "парна машина"). Движението Steampunk има за цел да съчетае красотата и изящността със света на науката и технологията. Популярността на тенденцията до голяма степен се дължи на литературните произведения на писатели като  Ж. Верн, Х. Г. Уелс, Брам Стокър и Мери Шели, които черпят своето вдъхновение от технологичния и научен напредък на Викторианска Англия. Съвсем скоро елементи на Стиймпънк стила вече може да се открият в киното и изкуството

С времето, Стиймпънк направлението добива изключителна популярност, превръщайки се в субкултура, като се пренася в музиката, театрите, видеоигрите, дизайна, модата, а не отскоро - и при бижутата!

Стиймпънк бижутата се отличават със своите метални компоненти - най-често това са зъбни колела, пружинкови механизми, механизми на часовници, болтове, ключове, вериги и др. В по-голямата си част основните елементи са рециклирани, като по този начин стиймпънк авторите вдъхват живот на непотребни и стари вещи. В комбинация с изброените елементи се използват материали като: полускъпоценни камъни, кристали, кожа, изсушени цветя, стъкло, полимерна глина, дърво, бижутерска тел, бижутерска смола и други добре познати елементи. В резултат на смелите комбинации и смесените техники се постига основната идея на Стиймпънк стила, а именно - съчетание на красотата и романтизма на една отминала епоха, белязана от бурното индустриално и научно развитие.

Стиймпънк бижутата могат да бъдат прекрасно допълнение както към вашия ежедневен тоалет, така и при официални събития. Различни модели от тях може да разгледате в профила на MayCreateArt.

*Източници на снимките:
https://atomicjaneclothing.com...
https://steampunker.ru/blog/cl...
https://simplyfutbol.com/steampunk-bedroom/
https://reverb.com/item/221923...


Персонализираните бижута за подарък са създадени по Ваша идея.

прочети още

Поглед към работния процес при съзвадането на бижутата MayCreateArt.

прочети още